Ontdek onze verhalen

Op jacht naar het zwarte & witte goud

Bij Oud Reuchlin & Boelen gaan we regelmatig de grens over om een van onze bijzondere wijnhuizen te bezoeken. Dit keer namen we onze trouwe inkopers van de National Accounts mee naar het Noorden van Italië, de Piemonte. Waan u even in de streek van het wijnhuis G.D. Vajra, de Barolo’s en het zwarte goud. Marc Vink van Rebel Horeca (o.a. Restaurant Spice, Aperitivo en (de onlangs geopende) Mama Kelly) ging mee en deed verslag van de reis. 


Maandagochtend arriveren we in het eerste restaurant van de reis, met een onvergetelijk uitzicht. Bij binnenkomst komt de geur van truffel ons al tegemoet en schuiven we aan ronde tafels. We starten met een heerlijke combinatie van verschillende Italiaanse gerechtjes en een bijpassend goed glas wijn, de Dolcetto d'Alba DOC "Coste e Fossati" 2016. Een klassieker volgt, Pasta Bolognese wederom met een goed glas wijn. We sluiten af met licht mousserende, frisse wijn: de Moscato d’Asti van het wijnhuis G.D. Vajra.

We vertrekken naar het wijnhuis achter de heuvels waar we gedurende de lunch tegen aan keken. Een tour en tasting met bijna alle 17 wijnen van het Piemontese wijnhuis. Van de Langhe DOC Rielsing Petracine tot de Langhe DOC Freisa Kye. Een leerzame tasting, met voor vele weer wat nieuwe inspiratie voor de wijnkaart.

“De favoriet onder de wijnen was voor mij de Barolo DOCG Bricco delle Viole, 2012. Deze sprong er echt tussen uit”. Aldus Marc Vink.

We sluiten de dag af met een 9-gangen diner, iets te veel van het goede, maar wát lekker!
De volgende morgen staan we weer fris en fruitig op en starten we de dag met een inspiratiesessie van Alberto Cugnetto en Gianfranco Cordero - expert in  viticulture en vinification specifiek voor de Piemonte We duiken de Piemonte echt in. We leren de bekendste en inheemse druiven kennen, we leren meer over het klimaat en natuurlijk wordt er ook geproefd!
We vervolgen onze dag met een kookworkshop waar we een authentieke steak tartaar leren maken – gelukkig mogen we ‘m later ook zelf opeten (met extra truffel please!).

En dan… de kers op de taart, zoals Marc Vink dat mooi zegt: de Truffle hunt! Inclusief hippe truffel hunter en truffel hond struinen we door het privé gebied van de eigenaar en vinden we wel drie grote truffels. Helaas gaan ze niet mee naar Nederland, maar gelukkig proeven we ze tijdens de lunch begeleid door wijnen van G.D. Vajra - Langhe Bianco Dragon 2016, Langhe Nebbiolo 2015, We sluiten de dag af met nog meer eten, een heerlijk diner aan het randje van de stad Alba.

De volgende dag openen we met een discussie over de wijnmarkt en wijnbeleving in 2020. Er schieten stellingen voorbij van de inzet van de Sommelier in 2020 tot aan de trend Biologische wijnen die een sneltrein vaart neemt. Met de input van de klanten en de discussies zijn we tot leuke resultaten gekomen!

Marc Vink, REBEL Horeca
“Het was een fantastische trip, een super leuke groep met enthousiaste ondernemende mensen waar we goede gesprekken en discussies mee hebben gehad. Het was leerzaam, dat zeker!
Een goed georganiseerde reis, een leuk programma waar niet – zoals de meeste tripjes – de focus weer op alleen wijnen lag. Het was afwisselend met leuke activiteiten, inspirerende sessies en discussies en met klap op de vuurpijl natuurlijk de Truffle hunt! Iedereen was zo in de ban van Vito, de truffelhond, die in een half uurtje zo hup even 3 grote truffels uit de grond haalde”.

Al met al.. het was een geweldige leerzame reis waar we kennis hebben mogen maken met de Piemontese wijnen en veel inspiratie met elkaar hebben mogen delen. Tot snel Italië!