Ontdek onze verhalen

Witte Winterse Wijnen

Het klimaat is grote invloed op weersomstandigheden en stemming. En het weer is vervolgens weer van invloed op ons consumeergedrag. Zo drinken wij in de winter anders dan in de zomer. We drinken meer warmere dranken én meer stevige, robuuste wijnen. Geen ijskoude biertjes en witte wijnen, maar volle ronde witte wijnen en stevige rode wijnen. Wijnen die het hart verwarmen. Wijnen die op kunnen tegen de grauwe grijze februari dagen die we ook nog eens noodgedwongen gedeeltelijk in ons eigen huis doorbrengen. Hieronder een paar witte suggesties.

 

Delauney Haut Côtes de Nuits Charmont: Het huis van Edouard Delauney bestaat al sinds 1893. Het werd in Nuits-Saint-Georges opgericht door de overgrootvader van Laurent Delaunay. Het was een huis met een bijzonder goede reputatie, zo waren zij distributeurs van Domaine de la Romanée Conti en de familie Liger-Belair (La Romanée). Begin jaren negentig moest het huis worden verkocht en raakte geleidelijk in de vergetelheid. Laurent Delaunay kocht de familienaam eind 2017 terug en ging weer kwaliteitswijnen produceren: een dertigtal wijnen uit de Côte de Nuits en de Côte de Beaune, van regionale appellations tot Grands Crus. Een paar kilometer ten westen van de Grand Crus van de Côte de Nuits, met hetzelfde terroir, liggen de wijngaarden van de Hautes-Côtes de Nuits op zo’n 100 tot 150 meter hoogte. De naam van deze Cuvée is de naam van de gezinswoning van de Delaunay familie. Deze wijn is gemaakt van chardonnay twee percelen in Villars-Fontaine en Marey-les-Fussey, die beide op het zuidwesten liggen en tussen 150 en 200 meter boven zeeniveau liggen. De 10 procent Pinot Blanc die in de wijn zit, komt van een van de percelen, waar een traditie bestaat van het mengen van chardonnay en pinot blanc, wat in dit gebied vaker gebeurt. Elegant en complex met mooie zuren, noten en een vleugje vanille. Exotisch en elegant. Deze wijn blijf je drinken.

 

Barolo producent Vajra heeft een lichte stijl van wijnmaken. Vajra maakt ook Langhe DOC Bianco Dragon: Deze wijn is ontstaan als een experiment om chardonnay en sauvignon in één wijn te verenigen. Naast chardonnay en sauvignon clanc wordt een klein deel nascetta en riesling gebruikt. De oogst is handmatig en de vinificatie vindt plaats bij 16 graden in RVS. Een enorm aromatische, frisse, tintelende witte wijn met veel fruit en zachtheid. Heerlijk.

 

Domaine des Salice Viognier Lurton: Viognier wordt steeds geliefder. De druif levert zacht crèmige geconcentreerde en krachtige wijnen. Francois Lurton, 5e generatie van een echte Bordelaise wijnmakersfamilie, die in de jaren 80 de druif liet floreren in de Languedoc. Hij kocht het historische Domaine Les Salices bij het vestingstadje Carcassonne. Met verschillende terroirs slaagt Francois Lurton er telkens in om cépagewijnen te maken van uitmuntende kwaliteit. Intens met abrikozen, steenfruit, bloemigheid en hazelnoten. Aromatisch, zacht en rond van smaak met mooie zuren.

Lomond, Sauvignon blanc-Semillon-Viognier: Lomond ligt in Cape Agulhas, het zuidelijkste puntje van Zuid-Afrika op 170 km van Kaapstad. De Atlantische en Indische Oceaan komen elkaar hier tegen en dat leidt tot golven van wel 30 meter hoog. En toch is hier wijnbouw. Elim is de bekende ward van district Cape Agulhas. Door het vaak stormachtige weer gaat de rijping van de druif langzamer. De sauvignon rust op tanks  en op zijn lees. De apart gevinifieerde semillon en viognier rusten 4 maanden op eiken voor de assemblage. Een frisse wijn met een exotische en zachte toets. Genieten!


Lees meer interressante blogs van Charlotte van Zummeren op Winebusiness.nl