Ontdek onze verhalen

World Malbec Day: dit zijn de Argentijnse topwijnen van Bodega Piedra Negra

17 april 2021 staat volledig in het teken van Malbec. Deze datum staat symbool voor de opkomst van wereldberoemde Argentijnse wijnindustrie. Op World Malbec Day brengen wijnhuizen wereldwijd daarom hun ode aan de geliefde Argentijnse wijn. Bij OR&B doen wij dat op onze manier, namelijk met de aanwinst van een nieuw Argentijns wijnhuis voor ons portfolio: Bodega Piedra Negra. Dit wijnhuis staat onder leiding van wijnvirtuoos François Lurton en levert zeer kwalitatieve wijnen die geweldig samengaan met alle andere voortreffelijkheden uit Argentinië. Nos gusta!

Bodega Piedra Negra

De wijngaarden van Bodega Piedra Negra liggen in Los Chacayes, één van de meest prestigieuze wijnregio’s van Zuid-Amerika en onderdeel van de Uco-vallei. Hier bestaat het terroir uit alluviale grindgrond van gepolijste rivierstenen, zoals graniet en vulkanisch gesteente. Het is een droog, woestijnachtig gebied, zo’n 900 meter boven zeeniveau en met een uitdagend klimaat. Gedurende het hele jaar schijnt de zon overdag met intense kracht en zijn de dagen warm. Maar door de hoogte en de nabij gelegen bergen zijn de nachten echter koel.  

François Lurton is de man achter Bodega Piedra Negra. Hij was de eerste wijnbouwer die zich op deze hoogten van de Chacayes begaf, wetende dat dit landschap de potentie had om geweldige wijnen voort te brengen. Zijn wijngaarden beslaan samen inmiddels zo’n 99 hectare, waar respectievelijk Cabernet Sauvignon, Malbec en Côt worden verbouwd. Op basis van zijn uitgebreide kennis van wijnbouw introduceerde François Lurton biologische, milieuvriendelijke wijnbouwmethoden. Het resultaat? Voortreffelijke, frisse en rijkgekleurde wijnen die wereldwijd worden geroemd.

 

Malbec par excellence

De wijnen die we in het kader van Malbec World Day uitlichten zijn daarom stuk voor stuk top-level Argentijnse Malbec-wijnen met uitstekende blends, fruitige aroma’s en heerlijke tannines. We selecteerden onder andere een Chacayes Single Vineyard, Gran Malbec, Malbec Reserve en Alta Collection Malbec: elk op hun eigen manier een Malbec par excellence.

 

Chacayes Single Vineyard

De Chacayes is een Single-Vineyard Malbec, afkomstig van één van de beste wijnpercelen in de wijngaard van Piedra Negra. In 2020 bekleedde deze wijn nummer 8 op de Top 100 Wine Spectator-ranglijst. Het is een blend van 50 procent Malbec en 50 procent Côt, en daarmee een heerlijke complexe rode wijn die uitstekend past bij rundvlees, lamsvlees uit de oven of vleesgerechten met truffel.

Malbec Reserve

De Malbec Reserve heeft een intense, robijnrode kleur en wordt gekenmerkt door zijn complexiteit. In de neus aroma’s van pittige kruiden, zoals kruidnagel en zwarte peper, en zelfs een delicate zweem van chocolade en koffie. Dankzij de rijpe tannines en zijn lange afdronk gaat deze wijn voortreffelijk samen met rib-eye steak of verse pasta met carbonarasaus.

Gran Malbec

Dit is een uitmuntende Argentijnse Malbec. Piedra Negra was het eerste wijnhuis die deze blend van Côt en Malbec uitbracht. Met zijn exotische aroma’s van bloemen en zwarte bessen, fluweelzachte tannines en rijke afdronk valt deze wijn regelmatig in de prijzen. Dankzij zijn frisheid, finesse en elegantie is deze wijn ideaal te combineren met kalfsvlees, gegrilld lamsvlees of een struifsvogelbiefstuk.

Alta Coleccion Malbec

De Alta Coleccion Malbec van Piedra Negra heeft een licht, robijnrode kleur. In de neus rood fruit met een zweem van zwarte peper. Het palet is een verrassende concentratie van rijp rood fruit, waardoor de wijn volume krijgt. De tannines zijn zacht en soepel. De afdronk is lang en heeft lichte tonen van koffie. Hierdoor is dit een heerlijke wijn om te combineren met lichte voor-en tussengerechten zoals carpaccio, Ibericoham en rode paprika gevuld met kaas. Voor de liefhebber gaat de Alta Coleccion Malbec ook heerlijk samen met paella.

 

Drink now

Wat ons betreft is de Malbec met recht de meest iconische rode druif van Argentinië. François Lurton wist wel heel goed wat hij deed toen hij besloot zijn wijnkennis naar de Argentijnse Uco Vallei te brengen. Als resultaat vallen de wijnen Piedra Negra regelmatig in de prijzen. “Drink now”, schreef de Amerikaanse wijnkenner James Suckling bijvoorbeeld toen hij de Gran Malbec van Piedra Negra beoordeelde. Dat laten we ons bij OR&B geen tweede keer zeggen. We proosten daarom op World Malbec Day. Salud!

Bekijk hier alle wijnen van Bodega Piedra Negra in ons assortiment, of bekijk alle wijnen van wijnvirtuoos François Lurton.