Ontdek onze verhalen

Zo speel je als horecaondernemer slim in op de opening van de terrassen

We mogen weer: de opening van de terrassen is een feit. Eindelijk kun je als horecaondernemer je gasten weer voorzien van een hapje en een drankje. Maar wat schenk je als de terrassen alleen tussen 12 uur en 18 uur open zijn? En hoe doe je dat op een slimme, kosteneffectieve manier? In dit artikel geven we een aantal praktische tips, en delen we onze favoriete lichte wijnen voor een late lunch of early dinner.


Focus aanbrengen

De opening van de terrassen vraagt om creativiteit én focus. Vanwege het wisselvallige lenteweer, de onzekerheid bij gasten én de al hoge kosten is het voor veel horecaondernemers niet wenselijk om een grote wijnvoorraad in huis te halen. Een aanpassing maken aan de wijnkaart voor het terrasseizoen is bovendien ook best kostbaar. Door focus aan te brengen geef je hier een draai aan. Bijvoorbeeld door je gasten tijdelijk een selecte hoeveelheid wijnspecials aan te bieden. Zo kun je gerichter inkopen, slim schenken (zeven glazen uit een fles) én je voorraad opmaken.  

Dat aanbod aan wijnspecials kun je op verschillende manieren presenteren. Bijvoorbeeld door een krijtbord op het terras te zetten met de wijnen van de week. Of maak een digitaal wijnkaartje waar alleen de terraswijnen zichtbaar zijn. Dat scheelt weer drukwerk. Bovendien krijgen je gasten zo het gevoel dat ze iets bijzonders te kiezen hebben, kan jij de reguliere wijnkaart achterwege laten en heb je ook niet zo’n grote voorraad nodig.

Late lunch of early dinner

De komende tijd worden de terrassen dus gevuld met bezoekers die iets komen drinken of gezellig willen lunchen, maar die geen uitgebreid diner mogen nuttigen. Toch willen ze, na al die tijd binnen zitten, wél uitpakken. Daar kun je op inspelen, bijvoorbeeld door een uitgebreide late lunch of early dinner te verzorgen. Een volledige maaltijd aan het einde van de middag, waar ook prima bij gedronken mag worden. Ook als je normaliter geen lunch serveert, kun je met een early dinner toch flink uitpakken. Bijvoorbeeld wanneer je een tapasbar of fine dining-restaurant met terras hebt, en nu tijdelijk in de middag open bent.

Maar wat schenk je als de terrassen alleen tussen 12 uur en 18 uur open zijn? Wij denken vooral aan wijnen die laag in alcohol zijn, verfrissend van smaak en die goed passen bij een zonnige middag buiten. Dit zijn onze favorieten:

Lunchwijnen

Wie op het midden van de dag een glas wijn drinkt, kiest liever voor een lichte wijn: een echte lunchwijn. Bied gasten daarom de keuze uit een aantal lichte specials, zoals:


Borgo Conventi Pinot Grigio

Deze strogele Pinot Grigio van wijnhuis Borgo Conventi is geurig in de neus, met delicate hinten van witte bloemen, kamperfoelie en fruitige peer. Deze lunchwijn is fris, verfijnd en de ronde smaak blijft lang na. Ideaal als aperitief, maar ook goed te combineren met frisse salades of visgerechten.

Weingut Allram Riesling Gaisberg

Droog, fris en boordevol fruit. Dat is deze Riesling van Michaela Allram. Met aroma's van perzik, mandarijn, sinaasappel en ananas én een wit pepertje is dit een echte opwekker. De afdronk is vol en lang met dorstlessende, delicate riesling-zuren. Heerlijk bij lichte gerechten, zoals een zomerse lunchsalade met kip.

Domaine de Salices Pinot Noir

Behalve witte wijnen, zijn sommige lichte rode wijnen ook ideaal bij de lunch. Denk bijvoorbeeld aan deze Domaine de Salices Pinot Noir. Met zijn kersenrode kleur, sappige zwarte bessen aroma’s en rokerige tonen is deze wijn bijzonder zacht. 

Cantine Lenotti Bardolino Classico

Nog zo’n verrassende rode wijn is deze Bardolino. Een echte Italiaanse klassieker: helderrood, toegankelijk, aangenaam soepel en met een klein tinteltje op de tong. De frisse zuren en het rode fruit in deze wijn maken hem zeer geschikt om ’s middags te drinken (en later op de dag is hij net zo goed).

Cruz del Castillo Los Patos Rosado

Op het terras mag een goede rosé natuurlijk niet ontbreken. Deze Rosado van Los Patos is een frisse roséwijn gemaakt van de Bobaldruif. In de neus het aroma van aardbeien, kersen en tropisch fruit. Geweldig te combineren met lichte pasta’s of zelfs met fingerfood.


Laag in alcohol

Een andere waardevolle toevoeging aan de lijst met wijnspecials is een wijn met een laag alcoholpercentage – één van de eerder voorspelde wijntrends van 2021. Bewust drinken wordt namelijk steeds aantrekkelijker, en zeker midden op de dag.

Messias Vinho Verde

Deze Vinho Verde heeft een zuivere, citrusachtige kleur met fruitige aroma’s van sinaasappelbloesem en limoen. Met zijn 8,5% is deze wijn relatief laag in alcohol. De smaak is zacht en delicaat, fris en fruitig: een must voor terrassen aan het strand.

G.D. Vajra Moscato D'asti

Deze Moscato is echt geweldige aperitief. Laag in alcohol – slechts 5,5% – en met uitbundige aroma's van perzik, abrikoos en exotisch fruit. Dankzij de ronde, lange afdronk weet hij altijd te verrassen. Combineer hem met pittige lunchgerechten, salami, kaas of zelfs bij gebak: het zoet komt zo heerlijk terug.

MVSA Cava 0.0%

Wie helemaal geen alcohol wil drinken, zit goed met deze 0.0% van MVSA. In de neus tonen van wit fruit zoals appel en peer. In de mond een zachte en aangename structuur met aroma's van tropisch fruit en een delicate lange afdronk – helemaal ‘on trend’.


We staan voor je klaar

Heb je advies nodig over welke wijnen je kunt schenken én hoe je op een slimme manier op de veranderingen kunt inspelen? Bij OR&B staan we voor je klaar. Neem contact met ons op en we helpen je graag met het selecteren van een aantal wijnspecials, bijvoorbeeld op basis van de laatste aanbiedingen.