Ontdek onze verhalen

Zuid-Limburgs genieten met de lokale landwijn van Domein Steenberg

Wat van dichtbij komt is duurzaam. Om die reden maken steeds meer restaurants en traiteurs gebruik van lokale producten in hun gerechten. Dat geldt ook voor lokale wijnen. Regelmatig zien we dan ook een Gelderse of Limburgse naam op de kaart staan. Eén van die namen is Domein Steenberg. Dit wijnhuis is de nieuwste aanwinst in ons assortiment. Hun Riesling en Gewürztraminer zijn dan ook onze lokale favorieten.

Nederland wijnland

Vanwege ons koude en wisselvallige klimaat waren Nederlandse wijnen tot voor kort niet erg gewild. De laatste jaren is daar verandering in gekomen. Ons klimaat wordt warmer, en dat komt de kwaliteit van de wijnen ten goede. Sindsdien doet Nederlandse wijn niet meer onder voor een Riesling uit Duitsland of een Pinot Gris uit Frankrijk, en het aantal wijngaarden in ons land neemt dan ook toe.

De eerste moderne, commerciële wijngaarden in Nederland ontstonden rond 1970. Vorig jaar waren dat er al ruim 170. Samen hebben de wijngaarden in Nederland een oppervlakte van zo'n 320 hectare. De meeste daarvan zijn te vinden in Limburg en Gelderland. Zuid-Limburg produceert de meeste wijnen: in dit groene heuvellandschap groeien de meeste druivenranken van ons land.

 

Domein Steenberg: Zuid-Limburgse landwijn

In Zuid-Limburg vind je ook Domein Steenberg. Dit wijnhuis is de nieuwste, lokale aanwinst in ons assortiment. Sinds 2008 zijn de broers Marc en Luc Creusen samen met hun achterneef Stan Broechler de eigenaren van de wijngaard genaamd Domein Steenberg. Het domein ligt in het Zuid-Limburgse dorp Epen, midden in de Geulvallei. 

Hoewel de naam anders doet vermoeden, is Steenberg geen verwijzing naar de mijnsteenbergen in Limburg. Domein Steenberg heeft zijn naam te danken aan de bodem waarop de wijngaarden staan. De grond rondom het domein bestaat uit verschillende soorten steen waarvan de bovenste laag silex (ook wel bekend als vuursteen) de belangrijkste is. In de wijn proef je dan ook altijd de minerale tonen van vuursteen terug.

Domein Steenberg produceert verschillende landwijnen, waaronder Gewürztraminer en Riesling. De Riesling 2020 van het wijnhuis is een droge witte wijn, met een florale frisheid. Pittig, maar ook rond en iets fruitig, aldus de makers. De Gewürztraminer 2020 is intens geel met goud reflexen, en heeft een volle, stevige smaak. De zuren zijn discreet. Volgens Domein Steenberg is deze wijn is een groot rijkdom – en dat kunnen wij alleen maar beamen.

Lokale wijn-spijscombinaties

Wanneer je besluit één van de twee bijzondere Zuid-Limburgse landwijnen op de kaart te zetten, combineer deze dan vooral met lokale producten. Zo gaat Gewürztraminer verrassend goed samen met Aziatische gerechten, maar als je het lokaal wilt houden is een kruidige zuurkool ideaal. Ga je voor de Riesling? Kies dan voor een combinatie met Limburgse witte asperges: lokaler dan dat wordt ‘t niet.

Voor de liefhebbers is er zelfs een roodflorakaas genaamd ‘De Rauwe van Steenberg’.  Deze kaas wordt door de Belgische Madeleine Hanssen gemaakt in samenwerking met Domein Steenberg, en sluit daardoor perfect aan bij de duidelijke aroma’s van deze witte wijn.

 

Ben je benieuwd naar de wijnen van Domein Steenberg of zoek je een andere wijn van Nederlandse bodem? Bekijk dan ons assortiment met lokale wijnen.