Ontdek onze verhalen

Wijntrends 2022

Deze wijntrends voor 2022 mag je niet missen

 

Net zoals ieder jaar in januari zagen we ook deze maand veel lijstjes met wijntrends voorbij komen. Maar welke ontwikkelingen beklijven en welke zijn slechts van korte duur? Bij Cordier stelden we daarom de ultieme trendlijst samen. Zo begin je 2022 pas écht goed (zelfs als het al februari is).

 

Trend 1: Minder of zelfs geen alcohol
Bewust drinken is veel meer dan een hype. Steeds meer wijnmakers buigen zich daarom over de vraag hoe ze smaakvolle alcoholvrije wijnen kunnen produceren. Dat leek tot voor kort nog lastig, maar gelukkig horen we steeds meer succesverhalen. Onze favorieten zijn bijvoorbeeld de 0,4% Chardonnay van Artis (deze komt binnenkort in ons assortiment) en de MVSA Cava 0.0%. Dat is bewust drinken én toch genieten.

 

Trend 2: Maak er een feestje van
Met de meer betaalbare bubbels zoals cava en prosecco komt er steeds vaker een flûte op tafel. Ook als er niets te vieren is. Wat ons betreft is dat een uitstekend idee, want met een glas bubbels maak je overal een feestje van. Aanraders zijn de schappelijk geprijsde Prosecco Immensa (verkrijgbaar bij Hoogvliet en Vomar) of smaakvolle klassiekers van Follador, MVSA en Café de Paris.

 

Trend 3: Duurzame en bewuste wijnen

Consumenten kiezen steeds vaker voor duurzame producten. Zeker voor jongere wijnliefhebbers is dit één van de belangrijkste factoren bij het kiezen van wijn. Als reactie op deze trend zien we dan ook steeds vaker biologische, veganistische, en zelfs biodynamische wijnen. De wijnen van Château Maris zijn hier een goed voorbeeld van. Dit zijn vegan-friendly wijnen die naadloos aansluiten bij duurzame behoeften. In dit artikel vertellen we meer over dit bijzondere wijnhuis, onder leiding van Robert Eden.

 

Trend 4: De comeback van bag-in-box wijnen
In wijnlanden zoals Frankrijk is de bag-in-box wijn ongekend populair, maar in Nederland sloeg het nooit zo aan. Veel mensen associëren dit met ‘goedkope wijn’, terwijl heel veel kwaliteitswijn als bag-in-box verkrijgbaar is. De laatste tijd zien we gelukkig een kentering ontstaan. De belangrijkste redenen? Bag-in-box wijn is beter voor het milieu, goed voor je portemonnee én blijft langer vers. En dat alles zonder dat je hoeft in te leveren op smaak.


Trend 5: Online wijnproeverijen

Sinds de coronapandemie is ons leven in rap tempo gedigitaliseerd. We vergaderen online, werken online en organiseren zelfs evenementen online. Ook online wijnproeven nam daarom toe in populariteit. Bij de meeste online proeverijen krijg je van tevoren een selectie wijnen opgestuurd. Die kun je vervolgens vanuit huis proeven, bijvoorbeeld met collega’s, familie of vrienden. Het enige wat je nodig hebt is een laptop of smartphone, een wijnglas én een leeg moment in je agenda. Zeker het proberen waard!

 

Trend 6: Kwaliteit boven kwantiteit

De afgelopen jaren hebben we opnieuw leren genieten. Als gevolg hiervan zien we dat mensen steeds vaker kiezen voor hoogstaande wijnen. Ze kopen weliswaar minder flessen, maar drinken wel met meer smaak. In 2022 verwachten we dat horecagelegenheden hun wijn dan ook steeds vaker per glas aanbieden. Ook de vraag naar kleine formaten (flesjes van 0,375 en 0,25 liter) neemt toe. Op deze manier kunnen consumenten kiezen voor kwaliteitswijn en blijft dit toch betaalbaar. 

 

Trend 7: Nederlandse wijnen
Hoewel Nederland tot voor kort niet goed op de kaart stond als wijnland, komt hier steeds meer verandering in. Nu ons klimaat verandert neemt ook de populariteit van Nederlandse wijnen toe. Dit gaat hand in hand met de vraag naar duurzame wijnen, want wat van dichtbij komt, is beter voor het milieu. Onze favoriet dit jaar is de Zuid-Limburgse landwijn van Domein Steenberg. Benieuwd naar dit lokale wijnhuis? In dit artikel nemen we je mee naar het Limburgse heuvelland. Proost!

 

Maak er iets moois van

Het nieuwe jaar is al in volle gang. Toch hebben we nog niet het gevoel dat het jaar echt begonnen is, vooral omdat de horeca en cultuursector zo lang dicht bleven. Maar nu iedereen zijn deuren weer mag openen, kunnen we eindelijk met enthousiasme uitkijken naar de rest van het jaar. Deze trendlijst helpt daarbij. Kies uit wat bij jou past en doe er je voordeel mee. Samen maken we er iets moois van.